Wijziging in de verplichting van rookmelders sinds 2019

15 - 02 - 2019

De spelregels rond rookmelders zijn sinds 1 januari 2019 weer iets strenger geworden in Vlaanderen. Waar en wanneer zijn ze nu precies verplicht?

Rookmelders in Vlaanderen

Rookmelders zijn enkel verplicht in woningen en appartementen en zijn niet verplicht in kantoorgebouwen of handelspanden.

In de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw, zijn ze ook niet verplicht, tenzij een gemeenschappelijke zolder of kelder waarin zich een technische installatie bevindt. Daar is de rookmelder wel verplicht.

In nieuwbouwwoningen en bij renovaties waarvoor een omgevingsvergunning nodig is zijn rookmelders verplicht.

Sinds 1 januari 2019 moeten alle huurwoningen uitgerust zijn met minstens één rookmelder per bouwlaag. De rookmelders moeten optisch (niet-ionisch) zijn en gecertificeerd. In een woning met studentenkamers moet elke kamer uitgerust zijn met een rookmelder.

Vanaf 2020 zullen rookmelders verplicht zijn in alle woningen in Vlaanderen, dus ook in woningen die niet verhuurd worden.

Rookmelders in Brussel en Wallonië

In Brussel zijn rookmelders enkel verplicht in huurwoningen voor elke ruimte die men door moet om van de slaapkamers naar de uitgang te gaan.

In Wallonië zijn rookmelders verplicht in alle woningen en minstens één per bouwlaag. Is de oppervlakte van de bouwlaag groter dan 80m2 , dan moeten er twee rookmelders geplaatst worden.

De rookmelders moeten optisch (niet-ionisch) zijn en gecertificeerd. In Brussel is bovendien vereist dat de rookmelder een lithiumbatterij heeft met een levensduur van minimum vijf jaar ofwel aangesloten op 220 volt netvoering en voorzien van een noodbatterij.

Bron: Tips en Advies Vastgoed

Terug naar het overzicht

Mag je iemand meenemen naar de algemene vergadering van mede-eigenaars?

25 - 02 - 2019

In tegenstelling tot vroeger mag je volgens de nieuwe appartementswet van 1 januari 2019 je laten bijstaan door één persoon.

Wijziging in de verplichting van rookmelders sinds 2019

15 - 02 - 2019

De spelregels rond rookmelders zijn sinds 1 januari 2019 weer iets strenger geworden in Vlaanderen. Waar en wanneer zijn ze nu precies verplicht?