Vlamingen kiezen meer voor kleinere appartementen

03 - 11 - 2015

Vlaming ruilt huis voor kleiner appartement

In Vlaanderen werden twintig jaar geleden beduidend meer huizen dan appartementen gebouwd. 65 procent van alle bouwvergunningen werden verleend voor huizen. In 2009, het eerste volledige crisisjaar, liep het aantal vergunningen voor appartementen en huizen al zowat gelijk. Sindsdien is de vlucht naar appartementen nog toegenomen. In de eerste vijf maanden van dit jaar was 60 procent van alle bouwvergunningen bestemd voor appartementen, een historisch record.

De keuze voor appartementen is geen modeverschijnsel. Tal van factoren doen steeds meer Vlamingen (en recenter ook steeds meer Walen) kiezen voor een appartement waarbij een professionele syndicus optreedt.

Wonen in de stad

Jongeren trekken naar de steden, waar er veel meer te beleven valt. Tweeverdieners willen niet langer elke ochtend het verkeersinfarct naar Brussel, Antwerpen of Mechelen trotseren. Steeds meer babyboomers ruilen hun veel te grote woning (de kinderen zijn het huis uit) voor een appartement in het centrum van de stad. Dat vergt minder onderhoud en maakt het makkelijker langer zelfstandig te blijven wonen.

FInancieël voordeliger

De koopkracht van de modale Vlaming is de voorbije jaren niet echt gestegen. Zowel de aankoopprijs van een woning, de verbouwingskosten, als de prijzen voor nieuwbouw zijn de voorbije jaren sterk toegenomen.
‘Een huis bouwen is alleen al door de strengere opgelegde normen in een paar jaar tijd zo’n 20.000 euro duurder geworden’, zegt Marc Dillen, de directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw. En steeds minder Vlamingen vinden bovendien een betaalbare bouwgrond.
Voor een groeiend aantal mensen is een appartement de enige financiële optie. Een degelijk appartement van ongeveer 250.000 euro is makkelijker te vinden dan een degelijk huis in die prijsklasse.


Niet toevallig ligt dus het aantal vergunningen voor nieuwe huizen in de eerste vijf maanden van dit jaar 17 procent lager dan het gemiddelde in de eerste maanden in de periode 2008-2014. Bij appartementen was er slechts een daling van 3 procent.

Waarom kleiner

Omdat nieuwbouw voor veel Vlamingen zeer duur blijft, kiezen ze daarbij voor steeds kleinere oppervlaktes. In de jaren 80 ging de Vlaming op steeds grotere voet wonen (met appartementen van zowat 125 m2). Vandaag is ook die trend helemaal omgebogen. In het vorige decennium bleef de grootte van het gemiddelde appartement vrij stabiel rond 75 m2. Sinds 2009 is een sterke daling ingezet naar een gemiddelde van 67 m2 vandaag.

Voor huizen is de sterke inkrimping van de oppervlakte vanaf 2013 indrukwekkend. De strengere normen en dure grondprijzen spelen een steeds grotere rol. Een huis van 140 m2, vandaag het gemiddelde, was een paar jaar geleden moeilijk verkoopbaar.

Minder engergieverbruik

De verschuiving naar appartementen in de voorbije decennia lijkt de ambitie om tegen 2050 alle woningen in Vlaanderen energiezuinig te maken, te vergemakkelijken. Maar schijn bedriegt. Misschien is energie-efficiëntie bij appartementen goedkoper, maar het is complexer. Bij huizen is elke eigenaar verantwoordelijk voor zijn eigendom. Ofwel renoveert hij zijn verouderd huis zelf, ofwel verkoopt hij het voor een lagere prijs.

Bij appartementsgebouwen maakt mede-eigendom die keuze veel moeilijker. Zal de eigenaar op het gelijkvloers willen meebetalen voor de dakisolatie op de hoogste verdieping?

 


Bron: CIB

Terug naar het overzicht

Nieuw in 2020: de dubbelglasnorm

28 - 01 - 2020

De overheid wil ramen met enkel glas de wereld uit helpen. Vanaf 1 januari 2020 zal dubbelglas verplicht zijn in elke woning. Dat betekent dus ook dat huurwoningen onder deze nieuwe regelgeving vallen.

De inloopdouche nader bekeken

10 - 01 - 2020

Een inloopdouche is een waterbestendig douchegedeelte waar je eenvoudig kan inlopen. De inloopdouche wint de laatste jaren meer en meer aan populariteit.