Tips tegen condensatie in de winter

04 - 12 - 2018

Tijdens de winter wil je het in huis liefst zo warm mogelijk maken. Tegenstrijdig met de koude temperaturen buiten kan je dan aan je ramen condensatie opmerken. Maar hoe hou je dat precies tegen? Wij geven je enkele tips mee.

Waarop moet je letten?

De drie meest voorkomende plaatsen waar condensatie kan optreden zijn koude vloeren, koude ramen en koude muren. De meest bekende is de vochtdruppels op de ramen. Maar condensatie tussen twee muren in aanraking met houten vloeren kunnen muren en vloeren doen rotten indien ze niet opgedroogd raken.

Condensatiesignalen om in te grijpen

Het is bewezen dat er gezondheidsrisico’s kunnen gekoppeld worden aan vochtproblemen en schimmels. Volgende signalen vragen jouw belangstelling om er iets aan te doen:

  • Vochtige of muffe luchtjes
  • Schimmel op stoffen oppervlakten zoals gordijnen of een niet-gebruikt zeteltje
  • Schimmel op houten oppervlakten zoals rond een veluxraam
  • Afbrokkelende muren van gips
  • Vochtig behangpapier dat na drogen opkrult

Hoe kunnen we het voorkomen?

Vocht aanpakken

Het is belangrijk om allereerst het vocht in de lucht aan te pakken. De belangrijkste oorzaken van vocht in een normaal huis zijn activiteiten zoals wassen, koken en baden. Tijdens de zomermaanden staan deuren en ramen weleens open, maar tijdens de wintermaanden kan dat vocht niet ontsnappen. Zeker niet wanneer je ook nog dubbele beglazing – dat in 2020 verplicht wordt – hebt.

Een blazer in de ruimte plaatsen of een mechanische ventilatie kan al wonderen doen. Na het nemen van een douche of bad kan je bijvoorbeeld een halfuurtje je raam op een kiertje zetten om de grootste hoeveelheid damp te laten ontsnappen.

Schimmels vermijden

Schimmel voorkom je met voldoende luchtstroom, ofwel door zelf te verluchten, ofwel door ventilatie.

Condensatie lijkt dus ‘maar water’ te zijn, maar kan op termijn toch schadelijk zijn. Grijp daarom tijdig in en maak van je woning een gezonde thuis!

Bron: zimmo.be

Terug naar het overzicht

Mag je iemand meenemen naar de algemene vergadering van mede-eigenaars?

25 - 02 - 2019

In tegenstelling tot vroeger mag je volgens de nieuwe appartementswet van 1 januari 2019 je laten bijstaan door één persoon.

Wijziging in de verplichting van rookmelders sinds 2019

15 - 02 - 2019

De spelregels rond rookmelders zijn sinds 1 januari 2019 weer iets strenger geworden in Vlaanderen. Waar en wanneer zijn ze nu precies verplicht?