Rookmelders tegen 2020 verplicht in alle Vlaamse woningen

23 - 02 - 2017

Rookmelders tegen 2020 verplicht in alle Vlaamse woningen

“Vooral ’s nachts is een rookmelder van levensbelang”

Tegen 2020 worden rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen. Het Vlaams Parlement keurde daarover woensdag unaniem een decreetvoorstel van de meerderheidspartijen goed. "Een grootschalig onderzoek uit 2014 maakte duidelijk dat Vlaanderen aan de staart van het Europese peloton bengelt wat betreft brandveiligheid. Slechts in 43 procent van de woningen is er minstens één rookmelder geplaatst. Dat moet veranderen", zegt Jelle Engelbosch (N-VA).

De maatregel komt er op initiatief van Engelbosch. Een rookmelder installeren is nu al wettelijk verplicht voor wie een nieuwbouwwoning afwerkt of een bestaande woning renoveert. Ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die aangekocht worden via een sociale lening geldt deze verplichting. Engelbosch vindt het niet logisch dat in Vlaanderen een verplichting bestaat voor huurwoningen en nieuwbouw, maar niet voor de andere 60 procent van ons woonpatrimonium.

Woningbrand

De algemene verplichting vindt ook opgang in het buitenland. Katrien Partyka (CD&V) zegt dat Vlaanderen niet kan achterblijven. "Vooral 's nachts is een rookmelder van levensbelang, omdat de meeste doden door woningbranden simpelweg niet wakker worden."

"De wettelijke verplichting moet uiteraard samen gaan met bijkomende sensibilisering voor de burger zodat die weet dat hij/zij de eigen veiligheid aanzienlijk kan verhogen voor slechts een euro per jaar", vult Mercedes Van Volcem (Open Vld) aan.

(Bron: Belga, immoproxio.be)

Terug naar het overzicht

360┬░ Virtual Tour: de nieuwe trend

03 - 04 - 2018

Met de 360° virtual tour navigeer je gemakkelijk doorheen het volledige pand. Op deze manier kunnen klanten al een eerste indruk krijgen van het pand. Dit kan van thuis uit via je website of in het immokantoor met een tablet.

Vastgoed aankopen in functie van de hervorming van het verkooprecht

26 - 03 - 2018

Door de hervorming van het verkooprecht zal een kandidaat-koper de rekening dienen te maken welk regime inzake registratierechten, oud dan wel nieuw, voor hem het gunstigst uitvalt.