Ongetrouwde koppels doen zaakjes bij de notaris

03 - 09 - 2018

Ongehuwde koppels die een huis willen kopen, sparen vanaf 1 september 2018 tot 1.000 euro uit op notariskosten. Ze hoeven namelijk nog maar één in plaats van twee keer te passeren bij hun notaris.

Ben je vandaag ongehuwd dan moest je vroeger twee keer langs de notaris bij de aankoop van een huis. De eerste keer om de verkoopakte te ondertekenen, de tweede keer om je huwelijk te bekrachtigen en om de woning ‘in huwgemeenschap te brengen’. Het huis of appartement komt op deze manier op beide namen te staan. Twee maal kosten dus.

Wat spaar je uit?

Vanaf 1 september 2018 wordt door een zogenaamde ‘anticipatieve inbreng’ te doen bij de notaris de woning bij een later huwelijk automatisch gemeenschappelijk. Zo ontlopen de kersverse woningeigenaars volgens de berichten 850 tot 1.000 euro aan notariskosten en belastingen.

Wie komt in aanmerking?

Er hangen wel bepaalde voorwaarden vast aan deze maatregel. Kort samengevat kom je in aanmerking als:

  • Iedere partner de volle eigendom heeft over de helft van de woning.
  • Beide partners de exclusieve eigenaars zijn.

En wat als je trouwt met scheiding van goederen?

In dat geval is een extra notarisbezoek sowieso verplicht. Een anticipatieve inbreng blijft mogelijk, maar je bespaart enkel wat op belastingen, niet op notariskosten. Ook voor huwelijkscontracten is de besparing beperkt.

Bron: livios.be

Terug naar het overzicht

Mag je iemand meenemen naar de algemene vergadering van mede-eigenaars?

25 - 02 - 2019

In tegenstelling tot vroeger mag je volgens de nieuwe appartementswet van 1 januari 2019 je laten bijstaan door één persoon.

Wijziging in de verplichting van rookmelders sinds 2019

15 - 02 - 2019

De spelregels rond rookmelders zijn sinds 1 januari 2019 weer iets strenger geworden in Vlaanderen. Waar en wanneer zijn ze nu precies verplicht?