Onderhoud en herstellingen van een huurwoning: wie betaalt wat?

02 - 08 - 2017

In de woninghuurwet zijn een aantal regels opgenomen over wie wat moet herstellen.

Het algemene principe in de woninghuurwet van 18 mei 2007 stelt  dat de huurder instaat voor het onderhoud en de kleine herstellingen. De verhuurder staat in voor grote herstellingswerken en herstellingen ten gevolge van gewone slijtage.

Als de huurder een herstelling uitvoert, dan moet hij de huisbaas daarvan op de hoogte brengen.

Verantwoordelijkheden van de huurder

Als huurder moet je zorg dragen voor het huurpand alsof het je eigen eigendom is. Dat houdt in dat je het goed verwarmt, verlucht en onderhoudt. Daarnaast moet de huurder ook dakgoten ruimen, electriciteitstoestellen, sanitair, scharnieren, rolluiken en de schoorsteen regelmatig onderhouden. Tenslotte is het ook de taak van de huurder jaarlijks het onderhoud te laten uitvoeren van de verwarmingsketel en waterleidingen te beschermen bij vorst.

Verantwoordelijkheden van de verhuurder

Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar en verhuurder om ervoor te zorgen dat de woning in goeie staat verkeert wanneer de huurder er intrekt. Het huis moet aan de eisen van de Vlaamse wooncode voldoen en veilig, gezond en bewoonbaar zijn.

Tijdens de verhuurperiode moet de verhuurder de nodige vervangen of herstellingen uitvoeren om het verhuurd goed in die staat te houden zoals grote bespleisterwerken, dakwerken, grote defecten aan elektriciteit, sanitair, afvoer- en waterleidingen, schoorsteen en verwarmingsketel bij slijtage.

Heeft u vragen hierover?

Laat het ons hier weten. Wij contacteren u dan eerstdaags.

Terug naar het overzicht

360┬░ Virtual Tour: de nieuwe trend

03 - 04 - 2018

Met de 360° virtual tour navigeer je gemakkelijk doorheen het volledige pand. Op deze manier kunnen klanten al een eerste indruk krijgen van het pand. Dit kan van thuis uit via je website of in het immokantoor met een tablet.

Vastgoed aankopen in functie van de hervorming van het verkooprecht

26 - 03 - 2018

Door de hervorming van het verkooprecht zal een kandidaat-koper de rekening dienen te maken welk regime inzake registratierechten, oud dan wel nieuw, voor hem het gunstigst uitvalt.