Mag je zomaar een huurwoning verbouwen?

24 - 07 - 2018

Mag je als huurder zomaar de badkamer of de keuken verbouwen. We zochten het voor je uit. Hier gaat over verbouwingen of renovaties die niet noodzakelijk zijn, en dus niet over herstellingen van bepaalde gebreken.

De basisregels

Er zijn twee belangrijke regels waar je je als huurder aan moet houden:

  • De bestemming én de structuur van het gebouw moeten hetzelfde blijven. Muren uitbreken of ruimtes vergroten, mag dus niet.
  • Je moet de woning aan het einde van je contract kunnen herstellen in de oorspronkelijke staat, zoals beschreven staat in de plaatsbeschrijving.

Het huurcontract

In principe heb je geen toestemming van je verhuurder nodig. Toch leg je deze verbouwingen best vast in je huurcontract, ofwel voor je de huur afsluit, ofwel met een addendum.

Als dit niet vastgelegd is in een contract, zijn er twee situaties mogelijk:

  • Wegneembare werken: je kan als huurder kiezen om de ruimte in de oorspronkelijke staat te herstellen of om ze zo achter te laten.
  • Niet-wegneembare werken: Deze vernieuwingen worden automatisch eigendom van de verhuurder. Nuttige en nodige werken worden dan vergoed, maar luxewerken niet.

Conclusie

Wil je gaan verbouwen als huurder, laat de werken dan opnemen in je huurcontract. Zo ben je zeker dat je materialen en werkuren geheel of gedeeltelijk vergoed worden.

Bron: wonenvlaanderen.be

Terug naar het overzicht

Mag je iemand meenemen naar de algemene vergadering van mede-eigenaars?

25 - 02 - 2019

In tegenstelling tot vroeger mag je volgens de nieuwe appartementswet van 1 januari 2019 je laten bijstaan door één persoon.

Wijziging in de verplichting van rookmelders sinds 2019

15 - 02 - 2019

De spelregels rond rookmelders zijn sinds 1 januari 2019 weer iets strenger geworden in Vlaanderen. Waar en wanneer zijn ze nu precies verplicht?