Mag je zomaar een huurwoning verbouwen?

24 - 07 - 2018

Mag je als huurder zomaar de badkamer of de keuken verbouwen. We zochten het voor je uit. Hier gaat over verbouwingen of renovaties die niet noodzakelijk zijn, en dus niet over herstellingen van bepaalde gebreken.

De basisregels

Er zijn twee belangrijke regels waar je je als huurder aan moet houden:

  • De bestemming én de structuur van het gebouw moeten hetzelfde blijven. Muren uitbreken of ruimtes vergroten, mag dus niet.
  • Je moet de woning aan het einde van je contract kunnen herstellen in de oorspronkelijke staat, zoals beschreven staat in de plaatsbeschrijving.

Het huurcontract

In principe heb je geen toestemming van je verhuurder nodig. Toch leg je deze verbouwingen best vast in je huurcontract, ofwel voor je de huur afsluit, ofwel met een addendum.

Als dit niet vastgelegd is in een contract, zijn er twee situaties mogelijk:

  • Wegneembare werken: je kan als huurder kiezen om de ruimte in de oorspronkelijke staat te herstellen of om ze zo achter te laten.
  • Niet-wegneembare werken: Deze vernieuwingen worden automatisch eigendom van de verhuurder. Nuttige en nodige werken worden dan vergoed, maar luxewerken niet.

Conclusie

Wil je gaan verbouwen als huurder, laat de werken dan opnemen in je huurcontract. Zo ben je zeker dat je materialen en werkuren geheel of gedeeltelijk vergoed worden.

Bron: wonenvlaanderen.be

Terug naar het overzicht

Een fijne Kerst en een voorspoedig 2019 gewenst

17 - 12 - 2018

Het volledige team van Agence Van den Abeele wenst u prettige feestdagen en een boeiend, avontuurlijk en succesvol jaar 2019 toe. Ook volgend jaar zijn wij opnieuw "een huis voor uw thuis".

Tips tegen condensatie in de winter

04 - 12 - 2018

Tijdens de winter wil je het in huis liefst zo warm mogelijk maken. Tegenstrijdig met de koude temperaturen buiten kan je dan aan je ramen condensatie opmerken. Maar hoe hou je dat precies tegen? Wij geven je enkele tips mee.