Huizenjacht groeit uit tot hobby voor Belgen

30 - 08 - 2018

Belgen gaan zeer grondig te werk bij het zoeken naar de woning van hun dromen. Kopers die op zoek zijn naar een bestaand huis melden dat ze gemiddeld 12 huizen hebben bezocht vóór ze tekenden voor de woonst van hun dromen.

Belgen zijn kieskeurige kopers

En ze hebben gelijk ook, want het gaat ofwel om een huis om in te wonen als hoofdverblijf, ofwel om een belangrijke investering waarop ze dus een aantrekkelijke inkomensmarge willen realiseren, zonder onaangename verrassingen.

Voor de aankoop van een nieuw huis (eigen bouw of nieuw gebouwd), is de zoektocht minder tijdrovend maar wel intensiever.

Voor een bestaand huis moet er met meer factoren rekening worden gehouden, zoals bijvoorbeeld het budget voor een eventuele renovatie. Kopers doen er dus iets langer over om te zoeken en te beslissen.

Zoekertjes bekijken

De jacht op een droomhuis begint met het zoeken naar aanbiedingen, meestal in de vorm van zoekertjes op websites of in kranten.

Zoekertjes sorteren en informeren

Na kennis genomen te hebben van het aanbod gaan de Belgen sorteren: ze informeren zich over een selectie van 4 of 5 panden per maand. Pas daarna beslissen ze om de makelaar of de eigenaar te contacteren.

De lente is het hoogseizoen voor de huizenjacht

De lente is voor de Belgen duidelijk de favoriete periode om op jacht te gaan, mede dankzij de zachtere en gunstigere weersomstandigheden.”

Bron: bouwenwonen.net

Terug naar het overzicht

Mag je iemand meenemen naar de algemene vergadering van mede-eigenaars?

25 - 02 - 2019

In tegenstelling tot vroeger mag je volgens de nieuwe appartementswet van 1 januari 2019 je laten bijstaan door één persoon.

Wijziging in de verplichting van rookmelders sinds 2019

15 - 02 - 2019

De spelregels rond rookmelders zijn sinds 1 januari 2019 weer iets strenger geworden in Vlaanderen. Waar en wanneer zijn ze nu precies verplicht?