Hoelang blijft een hypotheek op je huis staan?

15 - 06 - 2018

Een hypotheek is een waarborg die je je kredietgever geeft wanneer je een lening afsluit. Die hypotheek moet vastgelegd worden in een overeenkomst tussen kredietgever en kredietnemer, én moet worden ingeschreven bij het hypotheekkantoor. Die inschrijving gebeurt door de notaris, en is altijd 30 jaar geldig. Na 30 jaar vervalt de hypothecaire inschrijving dus automatisch.

Wat als je lening vroeger afloopt?

Wanneer je een lening afbetaalt voor het einde van die termijn, kan je ervoor kiezen om de hypothecaire inschrijving op te heffen, of te ‘doorhalen’. Jij als kredietnemer ondervindt er immers geen hinder van als je inschrijving blijft doorlopen.

Integendeel, het is in de meeste gevallen beter om je hypothecaire inschrijving gewoon te laten lopen. Op die manier kan je namelijk je bestaande hypotheek hergebruiken. Zo spaar je de kosten van een notaris uit voor het afsluiten van je oude inschrijving en het registreren van een nieuwe.

Wat als je lening na 30 jaar nog niet is afbetaald?

Als je na 30 jaar nog een lening hebt lopen, is het aan de bank om op te letten. Die moet namelijk een aanvraag indienen om jouw hypothecaire inschrijving te verlengen. Doet ze dat niet, dan heeft ze ook geen waarborg meer. Voor zo’n verlenging hoef je niet naar de notaris. Een aanvraag van de bank is voldoende.

Conclusie

Loopt je lening dus af en heb je geen plannen om je huis onmiddellijk opnieuw te verkopen, laat dan die hypotheek gerust op je woning staan. Het levert je geen nadelen op, en bespaart je heel wat notariskosten.

Bron: zimmo.be

Terug naar het overzicht

Mag je iemand meenemen naar de algemene vergadering van mede-eigenaars?

25 - 02 - 2019

In tegenstelling tot vroeger mag je volgens de nieuwe appartementswet van 1 januari 2019 je laten bijstaan door één persoon.

Wijziging in de verplichting van rookmelders sinds 2019

15 - 02 - 2019

De spelregels rond rookmelders zijn sinds 1 januari 2019 weer iets strenger geworden in Vlaanderen. Waar en wanneer zijn ze nu precies verplicht?