Hoe verf je plinten?

12 - 06 - 2018

Plinten zijn heel bepalend voor de uitstraling van een ruimte. Daarom is het fijn dat je ze zelf kunt verven.

Enkele tips vooraf

  • Wil je je hele muur schilderen? Verf dan eerst de plinten en daarna pas de muur.
  • Kit de rand tussen de plint en de muur met acrylaatkit.
  • Wil je een nieuwe vloerbedekking? Verf dan eerst de plinten voor je de vloerbedekking erin legt. Vloerbedekking afplakken is niet eenvoudig.

De voorbereiding

Maak de plinten goed schoon en ontvet ze daarna. Vul daarna eventuele beschadigingen aan de plinten op met een vulmiddel.

De volgende stap is het schuren van de plinten, als dat nodig is. Plinten van geschaafd hout hoeven niet geschuurd te worden.

Plak ten slotte de plinten af met afplaktape en dek de vloer af. Zo weet je zeker dat je netjes werkt.

De plinten een grondlaag geven

Door je plinten eerst te gronden, zorg je voor een betere dekking en een betere hechting van de laklaag. Zorg ervoor dat je eerst met de houtnerf mee verft en vervolgens tegen de houtnerf in. Laat de grondverf ten slotte goed drogen.

De plinten lakken

Als de grondverf goed is opgedroogd, schuur je de plinten nogmaals. Maak de plinten vervolgens weer stofvrij en ontvet ze eventueel. Daarna kun je beginnen met lakken.

Breng de lak op dezelfde manier aan als de grondverf. Voor het beste resultaat breng je twee laklagen aan. Zorg ervoor dat je de plinten tussen de lagen door nog eens licht schuurt en daarna weer stofvrij maakt.

Haal ten slotte de afplaktape eraf als de verf nog niet goed droog is. Zo voorkom je beschadigingen aan de lak.

Laat de lak goed uitharden. Na een week is de plint kras- en stootvast.

Plinten kan je ook afgelakt bestellen

Het is natuurlijk ook mogelijk om de plinten te laten verven, of om je nieuwe plinten afgelakt te bestellen, bijvoorbeeld bij de Plintenfabriek. Deze producten kun je voorgelakt en afgelakt bestellen. Hierbij is elke RAL-kleur mogelijk. Dit bespaart je een hoop tijd en moeite.

Bron: bouwenenwonen.net

Terug naar het overzicht

Mag je iemand meenemen naar de algemene vergadering van mede-eigenaars?

25 - 02 - 2019

In tegenstelling tot vroeger mag je volgens de nieuwe appartementswet van 1 januari 2019 je laten bijstaan door één persoon.

Wijziging in de verplichting van rookmelders sinds 2019

15 - 02 - 2019

De spelregels rond rookmelders zijn sinds 1 januari 2019 weer iets strenger geworden in Vlaanderen. Waar en wanneer zijn ze nu precies verplicht?