Hoe de syndicus registreren in KBO

28 - 03 - 2017

In het Belgisch Staatsblad werd recent gepubliceerd dat het verplicht is om de syndicus van een Vereniging van Mede-eigenaars aan te melden in de Kruispuntbank van de Ondernemingen (KBO)

Waarom?

Via deze manier wenst men de rol van de syndicus te formaliseren en meer transparant te maken. Tot op heden was de rol van de syndicus steeds vastgelegd door de algemene vergadering van mede-eigenaars.
De nieuwe maatregel zorgt er voor dat niemand de rol van syndicus voor een bepaalde eigendom zomaar kan opeisen. Zo wordt fraude tegengegaan.

Wie dient dit te doen?

In principe dient de syndicus hiervoor langs te gaan bij het ondernemingsloket gezien hij als gemandateerde van de VME optreedt. In betreffend geval kan ook één van de leden van de VME kan de aangifte doen, maar het is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de syndicus zelf.

Echter is het zeker en vast ook in het belang van de leden VME om er op toe te zien dat de syndicus officieel aangemeld wordt.

Tegen wanneer?

Het Staatsblad stelt dat dit verlichting is vanaf 01/04/2017 echter werd er een overgangsmaatregel voorzien daar gezien de publicatiedatum van het staatsblad dit praktisch zeer moeilijk wordt. 
De overgangsmaatregel stelt dat er 1 jaar de tijd is om dit in orde te brengen. Dus in principe dienen alle syndici ingeschreven te zijn tegen uiterlijk 31/03/2018.

Terug naar het overzicht

360┬░ Virtual Tour: de nieuwe trend

03 - 04 - 2018

Met de 360° virtual tour navigeer je gemakkelijk doorheen het volledige pand. Op deze manier kunnen klanten al een eerste indruk krijgen van het pand. Dit kan van thuis uit via je website of in het immokantoor met een tablet.

Vastgoed aankopen in functie van de hervorming van het verkooprecht

26 - 03 - 2018

Door de hervorming van het verkooprecht zal een kandidaat-koper de rekening dienen te maken welk regime inzake registratierechten, oud dan wel nieuw, voor hem het gunstigst uitvalt.