Rookmelders vanaf 2020 verplicht in alle Vlaamse woningen

14 - 03 - 2017

De Vlaamse meerderheidspartijen CD&V, N-VA en Open VLD willen rookmelders verplichten in alle Vlaamse woningen. En dit vanaf 1 januari 2020. Het voorstel werd op 22 februari 2017 goedgekeurd door het Vlaams Parlement.

REDEN

In vergelijking met andere Europese landen, vallen er in België nog altijd veel doden bij woningbranden. Een algemene verplichting kan vooral ’s nachts van levensbelang zijn. Dit omdat de meeste branden ‘s nachts ontstaan en slachtoffers simpelweg niet ontwaken.


Momenteel worden rookmelders enkel verplicht bij onderstaande gevallen:

 

  • Nieuwbouw
  • Renovatiewerken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is
  • Huurcontracten voor huurwoningen of studentenkamers ondertekend na 31 december 2012
  • Woningen aangekocht na 1 januari 2013 met een bijzondere sociale lening


Vanaf 2020 zal deze verplichting ook gelden voor de overige 60% van het Vlaamse woonpatrimonium. Een betere brandveiligheid in Vlaanderen zal ongetwijfeld levens redden.

Bron: www.biv.be

Terug naar het overzicht

Contacteer de syndicus als je een appartement koopt

19 - 12 - 2017

De drie belangrijkste factoren die de meeste mensen afwegen bij hun zoektocht naar een appartement zijn de grootte, de ligging en de kostprijs. Maar hoe zit het met de financiële toestand van het gebouw? Uw syndicus weet raad.

Eén op de vijf woningen in Vlaanderen is onderverzekerd

13 - 12 - 2017

Bij de start van het verzekeringscontract is de woning meestal wel correct gedekt, maar daarna hebben de bewoners hun huis vaak gerenoveerd. Op die manier is de waarde van hun woning een flink stuk toegenomen, alleen is het nooit doorgegeven.