Hoe de syndicus registreren in KBO

28 - 03 - 2017

In het Belgisch Staatsblad werd recent gepubliceerd dat het verplicht is om de syndicus van een Vereniging van Mede-eigenaars aan te melden in de Kruispuntbank van de Ondernemingen (KBO)

Waarom?

Via deze manier wenst men de rol van de syndicus te formaliseren en meer transparant te maken. Tot op heden was de rol van de syndicus steeds vastgelegd door de algemene vergadering van mede-eigenaars.
De nieuwe maatregel zorgt er voor dat niemand de rol van syndicus voor een bepaalde eigendom zomaar kan opeisen. Zo wordt fraude tegengegaan.

Wie dient dit te doen?

In principe dient de syndicus hiervoor langs te gaan bij het ondernemingsloket gezien hij als gemandateerde van de VME optreedt. In betreffend geval kan ook één van de leden van de VME kan de aangifte doen, maar het is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de syndicus zelf.

Echter is het zeker en vast ook in het belang van de leden VME om er op toe te zien dat de syndicus officieel aangemeld wordt.

Tegen wanneer?

Het Staatsblad stelt dat dit verlichting is vanaf 01/04/2017 echter werd er een overgangsmaatregel voorzien daar gezien de publicatiedatum van het staatsblad dit praktisch zeer moeilijk wordt. 
De overgangsmaatregel stelt dat er 1 jaar de tijd is om dit in orde te brengen. Dus in principe dienen alle syndici ingeschreven te zijn tegen uiterlijk 31/03/2018.

Terug naar het overzicht

Contacteer de syndicus als je een appartement koopt

19 - 12 - 2017

De drie belangrijkste factoren die de meeste mensen afwegen bij hun zoektocht naar een appartement zijn de grootte, de ligging en de kostprijs. Maar hoe zit het met de financiële toestand van het gebouw? Uw syndicus weet raad.

Eén op de vijf woningen in Vlaanderen is onderverzekerd

13 - 12 - 2017

Bij de start van het verzekeringscontract is de woning meestal wel correct gedekt, maar daarna hebben de bewoners hun huis vaak gerenoveerd. Op die manier is de waarde van hun woning een flink stuk toegenomen, alleen is het nooit doorgegeven.