De keuze van een goede syndicus

03 - 10 - 2017

Het aantal appartementsbewoners in België neemt almaar toe. Een degelijke syndicus kiezen is cruciaal. Hij is niet alleen verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de mede-eigendom, maar moet ook de beslissingen van de mede-eigenaars uitvoeren en bovenal belangrijke fondsen beheren.

Een professionele syndicus

Een professionele syndicus is erkend door het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Die erkenning garandeert dat de syndicus een opleiding heeft gekregen en elk jaar een aantal uren bijkomende vorming krijgt.

Professionele syndici moeten deontologische regels respecteren. Zo moeten ze zich onthouden van elke vorm van belangenvermenging.

Kan een bewoner een syndicus zijn?

Een bewoner van een appartementsgebouw kan ook doorgaan als syndicus doch is het zeer de vraag of dat een verstandige keuze is. Mogelijk beschikt die bewoner niet over de vereiste juridische, technische en financiële kennis.

Een goede syndicus moet tegenwoordig met veel zaken rekening houden. Het gaat niet alleen meer over het inschakelen van aannemers om dringende herstellingswerken uit te voeren of het garanderen van de brandveiligheid. De syndicus houdt ook de boekhouding van de mede-eigendom bij.

De wet op de mede-eigendom verplicht de syndicus die kosten te budgetteren. Als de mede-eigenaars daartoe groen licht geven moet de beheerder een reserverekening openen waarop de mede-eigenaars kunnen sparen om de toekomstige werken te betalen.

Tenslotte speelt de syndicus ook een belangrijke rol in de verstandhouding tussen alle flatbewoners met de nodige portie tact en mensenkennis.

De bouwpromotor en de syndicus?

Tot slot nog een waarschuwing voor syndici in nieuwe en pas afgewerkte appartementsblokken. In nieuwbouwappartementen gebeurt het vaak dat de bouwpromotor de syndicus aanstelt. Bijvoorbeeld als nog maar enkele appartementen in het gebouw zijn verkocht. Meer nog, sommige bouwpromotoren hebben een eigen syndic-kantoor. Dan is de belangenvermenging compleet.

Klik hier als u meer wilt weten over de syndicus.

Terug naar het overzicht

Contacteer de syndicus als je een appartement koopt

19 - 12 - 2017

De drie belangrijkste factoren die de meeste mensen afwegen bij hun zoektocht naar een appartement zijn de grootte, de ligging en de kostprijs. Maar hoe zit het met de financiële toestand van het gebouw? Uw syndicus weet raad.

Eén op de vijf woningen in Vlaanderen is onderverzekerd

13 - 12 - 2017

Bij de start van het verzekeringscontract is de woning meestal wel correct gedekt, maar daarna hebben de bewoners hun huis vaak gerenoveerd. Op die manier is de waarde van hun woning een flink stuk toegenomen, alleen is het nooit doorgegeven.